چشم اندازها یا دیدگاه ها در تحلیل کسب و کار (BABOK)
چشم اندازها در فرایند تحلیل کسب و کار مورد استفاده قرار میگیرند تا وظایف و تکنیکهای مختص ایجاد شرایط نوآوری را فراهم کنند. چشم اندازهایی که در کتاب راهنمای BABOK گنجانده شده اند، شامل موارد زیر هستند:
- چابکی
- هوش تجاری
- فناوری اطلاعات
- معماری کسب و کار
- مدیریت فرایند کسب و کار
این چشم اندازها نماینده تمامی دیدگاههای احتمالی که تحلیل کسب و کار بر اساس آنها انجام میشود، نیستند. چشم اندازهای مورد بحث در این کتاب راهنما تنها بیانگر بخشی از دیدگاههای رایج تحلیل کسب و کار هستند که در زمان نگارش این کتاب مرسوم هستند.
چشم اندازها از لحاظ دو جانبه بودن انحصاری نیستند. از حیث اینکه یک نوآوری مشخص ممکن است شامل یک یا چند چشم انداز باشد.
دیدگاههای مختلف دارای ساختار زیر هستند:
- تغییر در هر محدوده و مرزهای آن
- حوزه تحلیل کسب و کار
- تکنیکها، رویکردها، و روش ها
- مهارتهای اساسی
- تاثیر روی حوزههای دانش
- تغییر محدوده
بخش تغییر محدوده توضیح میدهد که تغییر چه بخشهایی از سازمان را در بر میگیرد، و مشخص میکند که این تغییر تا چه حد بر روی اهداف و عملیات کاری یک سازمان تاثیر میگذارد. این بخش همچنین نوع مشکلاتی که حل شدهاند، ماهیت راهکارهایی که جستجو میشوند، رویکرد برای ارائه این راهکارها و میزان اهمیت و ارزش آنها را مشخص میکند.
- حوزه تحلیل کسب و کار
بخش حوزه تحلیل کسب و کار ذینفعان کلیدی، از جمله سابقه ای از انواع مختلف اسپانسرها، ذینفعان هدف، و نقش تحلیلگر کسب و کار در سازمان را شرح میدهد. این بخش همچنین نتایج محتملی که از اجرای وظایف مختلف در فرایند تحلیل کسب و کار حاصل میشوند را مشخص میکند.
- تکنیکها، رویکردها، و روشها
ترکیب این بخش منحصر به هر چشم انداز است. در هر کدام از موارد این بخش تکنیکها، رویکردها، و روشهایی را شرح میدهد که مختص و مشترک در کاربردهای تحلیل کسب و کار در هر حوزه هستند. تکنیکهایی که در این بخش گنجانده میشوند در فصل “تکنیکها” در کتاب راهنما نیستند ولی به دیدگاههای آنها مربوط هستند.
در دیدگاه معماری کسب و کار، به جای رویکردها و روشها، مدلهای مرجع فهرست بندی میشوند. در چشمانداز مدیریت فرایند کسب و کار، چارچوب ها به جای رویکردها لیست میشوند.
- مهارتهای اساسی
این بخش مهارتهایی را شرح میدهد که در دیدگاه مربوطه بسیار رایج هستند.
- تاثیر بر روی حوزه دانش
این بخش چگونگی به کار بردن و تغییر و تعدیل حوزههای دانش را شرح میدهد. همچنین شرح میدهد که چگونه فعالیتهای خاص مرتبط با یک دیدگاه دید به صورت وظایف در کتاب راهنمای BABOK مشخص میشوند.