اولویت بندی فرایندها از منظر مایکل همر
از نظر مایکل همر فرایندهای سازمان را بر اساس سه گروه شاخص میتوان اولویت بندی کردی که عبارتند از:
- میزان اهمیت: فرایندهایی که بیشترین تأثیر را بر استراتژی ها و مشتریان سازمان دارند
- درجه ناکارائی فرایندها: فرایندهایی که با بیشترین مشکلات روبرو هستند
- آمادگی: میزان امکانپذیری تغییرات در فرایندها
در این مطلب در نظر داریم به معرفی یکی از شاخص هایی که از طریق آن میتوان پی به اهمیت فرایندها برد یعنی میزان حمایت فرایندها از استراتژیها را تشریح و نحوه محاسبه آنرا ارائه نماییم.
یکی از مهمترین جنبههای تحلیل فرایندی، بررسی وضعیت حمایت فرایندها از استراتژیهای سازمان است. در هر سازمانی اجرای اهداف، برنامهها و سیاستهای کلان ناشی از استراتژیها از طریق فرایندهای کاری انجام میشود. بنابراین در یک سازمان سرآمد، رابطه بسیار نزدیکی میان اهداف و خروجیهای فرایندهای کاری سازمان با استراتژیهای آن وجود دارد.
فرایندها در هر سازمان، بستر اصلی را برای دستیابی سازمان به اهداف و برنامههای خود فراهم میسازند. بنابراین تعریف مناسب فرایندها در هر سازمان در راستای اهداف و برنامههای کلان آن ضروری است.
یکی از شاخصهای مناسب برای بررسی همراستایی فرایندهای سازمان با اهداف کلان کسبوکار، میزان رابطه فرایندها و استراتژیهای کسبوکار است. در واقع اجرای مناسب برنامه راهبردی سازمان مستلزم تسری استراتژیهای سازمان به سطوح پایینتر اجرایی سازمان است که این امر در فرایندهای کسبوکار سازمان نمود بیشتری مییابد. بنابراین هر چه میزان همبستگی میان فرایندها و استراتژیهای سازمان بالاتر باشد، به معنی اجرای مناسبتر استراتژیهای سازمان است و در نتیجه میتوان از دستیابی سازمان به چشمانداز و اهداف کلان آن با روشی کارا و اثربخش اطمینان حاصل نمود.
شاخص حمایت فرایندها از استراتژیهای سازمان به بررسی همراستایی هر یک از فرایندهای لایه کسبوکار سازمان با استراتژیها پرداخته و نشاندهنده این موضوع است که فرایندهایی که در حال حاضر در سازمان دنبال میشود، تا چه حد از تحقق استراتژیها حمایت میکند. گفتنی است نتایج این شاخص در کنار شاخصهای میزان حمایت فرایندها از وظایف اساسی، تواتر فرایند و گستره اجرای فرایند در تعیین الویتبندی نهایی فرایندها از منظر اهمیت آنها است.
روش محاسبه امتیاز میزان حمایت هر فرایند از استراتژیها
نتایج ارزیابی میزان حمایت هر فرایند از استراتژیها در قالب ماتریس “فرایند- استراتژی” ارائه خواهد شد. در این ماتریس فرایندهای سازمان براساس ساختار شکست سلسله مراتب فرایندی (PHD) در سطر و استراتژیها در ستون آن قرار میگیرند. همچنین در این ماتریس میزان حمایت گروههای فرایندی و حوزههای کسبوکار از استراتژیها بر اساس نمودار سلسله مراتب فرایندی (PHD) سازمان محاسبه خواهد شد.
از آنجا که تعیین میزان حمایت فرایند از استراتژی نیازمند تعریف یک معیار کمی است، از طیف ۵ تایی زیر برای امتیازدهی استفاده خواهد شد:
- امتیاز ۱: فرایند با استراتژی ارتباط غیر مستقیم دارد.
- امتیاز ۲: میزان حمایت فرایند از استراتژی کم است.
- امتیاز ۳: میزان حمایت فرایند از استراتژی متوسط است.
- امتیاز ۴: میزان حمایت فرایند از استراتژی نسبتاً زیاد است.
- امتیاز۵ : میزان حمایت فرایند از استراتژی زیاد است.
میتوانید پادکست های بسیار مفید زیر را در ارتباط با مدیریت فرایند گوش دهید:
پادکست: چرخه عمر مدیریت فرایند
پادکست: چارچوب چانگ در مدیریت فرایند
پادکست: مهمترین فاز مدیریت فرایند
پادکست: یکی از مشکلات پروژه های مدیریت فرایند (بخش یک)
پادکست: یکی از مشکلات پروژه های مدیریت فرایند (بخش دوم)