در دو مطلب قبل (۲۰ دلیل نه گفتن به اتوماسیون اداری- بخش اول) و (۲۰ دلیل نه گفتن به اتوماسیون اداری- بخش دوم) ۱۰ نکته در خصوص ناکارآمد بودن نرم افزارهای اتوماسیون اداری در شرکت ها و سازمان های متوسط و کوچک مورد اشاره قرار گرفتند. در این مطلب برخی دیگر از این نکات را با هم مرور میکنیم.
شرکت های متوسط و کوچک، به اتوماسیون اداری نه بگویید!
نکته ۱۱
در مطلب قبل در مورد این موضوع که کارکرد نرم افزار اتوماسیون اداری خودکار سازی فعالیت های غیرتکراری و موردی است مطالبی بیان شد.
به برخی از فعالیت های تکراری سازمان ها توجه کنید:
- تامین مواد اولیه
- مهندسی و طراحی
- ساخت و تولید
- کنترل کیفیت و بازرسی
- فروش و بازاریابی
- خدمات پس از فروش
کدام یک از فعالیت های فوق را میتوان از طریق نرم افزار اتوماسیون اداری بصورت مناسبی انجام داد؟
شما قضاوت کنید.
نکته ۱۲
برخی از فعالیت های تکراری سازمان ها تامین مواد اولیه، مهندسی و طراحی، ساخت و تولید، کنترل کیفیت و بازرسی، فروش و بازاریابی و خدمات پس از فروش هستند.
آیا نرم افزاری که مناسب برای خودکار سازی یا سیستمی سازی فعالیت های اشاره شده در بالا است، اتوماسیون اداری است؟ یا نرم افزاری با قابلیت های یک سیستم CRM مناسب یا یک پکیج مالی خوب؟
شما قضاوت کنید.
نکته ۱۳
در مطلب قبلی گفتیم که اتوماسیون اداری تا حدی مسئول خودکار سازی فعالیت های غیرتکراری و موردی است.
مگر شرکت یا سازمانی میتواند فعالیتها و فرایندهای کلیدی موجود در زنجیره ارزش خود را با یک سیستم گردش مکاتبات و از طریق نامه نگاری انجام دهد؟
حال برای خودکارسازی ابتدا به سراغ فرایندهای اصلی شرکت که از طریق آنها کسب درآمد کرده و بقا و رشد خود را تضمین می کنیم اهمیت بیشتری از گردش کارهای غیر استانداردی دارد که در اتوماسیون های اداری آنها را به اصطلاح الکترونیکی می کنیم؟
شما قضاوت کنید.
نکته ۱۴
در مطلب قبلی گفتیم که اتوماسیون اداری تا حدی مسئول خودکار سازی فعالیت های غیرتکراری و موردی است.
این سئوال بارها پیش آمده است که آیا باید ابتدا به سراغ اتوماسیون اداری برویم؟
مکانیزاسیون را باید با فعالیت های دارای تواتر و تکرار و با اهمیت آغاز کرد که در سیستم هایی غیر از اتوماسیون اداری انجام میشوند یا با فعالیت هایی که استاندارد نیستند و هر بار می توانند به یک صورت انجام شوند در نرم افزار اتوماسیون اداری؟
شما قضاوت کنید.
نکته ۱۵
قالب و فرمت اصلی گردش اطلاعات در یک سیستم اتوماسیون اداری، نامه است.
نامه معمولاً یک قالب غیر استاندارد است زیرا بر خلاف فرم ها، بر روی محتوا و نحوه تکمیل آنها کنترل زیادی وجود ندارد و هر شخص میتواند بصورت سلیقه ای نسبت به تکمیل آن اقدام نماید.
سازمان ها باید در تبدیل فرمت های غیر استاندارد از جمله نامه به فرمت های استاندارد مثل فرم و چک لیست روز به روز بیشتر تلاش نمایند.